fürjek    tyúkok   nyuszik    kutyák   cicák

topifarm.hu
 

Mennyi esze van egy tyúknak?

Mi volt előbb: a tyúk, vagy a tojás?

Ön szerint melyik tojás a háztáji az alábbiak közül?

Ön hol veszi a tojást?

A tojás mérete, színe és jelölése

 

 Tyúkeszű! - Szokták mondani arra az emberre, aki nem tűnik eléggé értelmesnek. De valójában mennyi esze lehet egy tyúknak?

 Amikor manapság állatbarátnak vallja magát valaki többnyire cicák, kutyák simogatására gondol. De volt olyan magát nagy állatbarátnak valló kedves ismerősöm is, aki még csak idáig sem merészkedett, megelégedett azoknak a képeknek a nézegetésével, amiket barátaitól kapott e-mailben.

 Számomra az állatok szeretete mindig is több volt annál, hogy megsimogattam kedvenc cicám és enni adtam neki. Nekem az állatok gyermekkorom óta fontos részeit képezik az életemnek, a mindennapjaimnak. Beszélek hozzájuk, próbálom nevelni, jó belátásra téríteni őket.

 Bár egyszerű, együgyű, kicsi fejű állat a tyúk, akit többnyire mindenki csupán a tojásért tart, én mindig azt gondoltam, hogy nekik is kell, hogy legyen értelmük. Sok év után azonban be kellett látnom, ez az állat nem hasonlítható össze az okos, gazdájának folyton megfelelni akaró kutyákkal, de még a ravasz taktikázó cicákkal sem. A tyúkok önfejűek, mennek a maguk kicsi és buta fejük után, nem hallgatnak az okos szóra. Nem elég, hogy semmibe veszik a gazdájuk szavát, de még szinte tudatosan keresik azt, hogy mivel tehetnének kárt.

 A sok jót, amit az ember ad nekik nem értékelik. Az kell nekik, amivel bosszantják az embert. Ha kiengedtem őket ősszel az udvarra, hogy szabadon kapargáljanak, ők nem megbecsülték ezt a szabadságot, hanem megkeresték azt, amivel kárt tehettek. Így kitúrták a földből a földiepret, amit azonban nem ettek meg. Kikaparták az elvetett őszibarack magokat, amik már szépen ki voltak csírázva, de még a földben voltak és ők megtalálták, de nem kellett nekik csak hogy kiszedjék a földből. Telekaparták a járdát földdel és brutálisan szétcsípdelték a ház falán a szigetelést.

 Ilyenkor mindig megfogadtam, hogy soha többet nem mehetnek ki, de aztán mégis megkapták a szabad kapirgálási lehetőséget minden ősszel.

 Nem szoktam veszekedni az állataimmal. Minden állatomat szeretem és inkább kedveskedek nekik szavaimmal, mintsem hogy bántsam őket. Kivéve a tyúkokat. Bár alapvetően őket is kedvelem és minden nap megdícsérem, amikor éppen szépen termelnek és nem csinálnak semmi rosszat, de bizony gyakran fel tudnak bosszantani. Megeszik a tojást, kiválogatják és kiszórják a csőrükkel a drága takarmányt, veszekednek, verekednek, szinte ölik egymást.

 Ilyenkor bizony magam is meggyőződöm, hogy igaz a mondás, hogy a buta ember tyúkeszű, és belátom, hogy nem véletlen alakult ki ez a szójárás, nem véletlen mondják ezt az emberek.

 De valóban kevés esze van ennek az állatnak? Igen, azt hiszem, a maga módján kevés. Ám azt el kell ismernem, hogy azt a keveset, amit rendelt neki az Ég, azt bizony nagyon keményen, nagyon szorgalmasan és nagyon lelkiismeretesen megcsinálja. Egy tyúk sohasem lustálkodik, mint egy cica. Sohasem keresi a pihenést. Folyamatosan dolgozik, jár a lába, kapar, keresi az eleséget. Így van ez akkor is, ha megadjuk neki rendszeresen a takarmányt. Ő akkor is dolgozik, ás, kutat és tartalékol. Ha nagyon nagy meleg van és már mindenki kidől, ők ugyan fürdenek a homokban, de azt is egy állandó mozgás közben teszik. Nem elég, hogy benne van, folyamatosan kapar a lábával, mélyebbre és mélyebbre ás, hogy így hűtse testét.

 A tyúk tehát sohasem unatkozik, sohasem áll meg, nem fekszik. Még aludni is egy rúdra felrepülve, két lábon alszik. Vajon milyen más állat képes erre a madarakon kívül?

A fáradhatatlan munka mellett pedig megtermeli a javakat. Tojást ad a gazdájának, amit amikor az elvesz tőle, szinte lesi arcán az elégedettséget.

 A tyúk tehát bármily kevés esze is van, képes gondolkodni, képes rendszert vinni kicsi, egyszerű életébe. Tudja, hogy mi a dolga és azt maximálisan elvégzi.

 Amikor pedig kotlásra kerül a sor, nem kell elmagyarázni neki, hogy mit csináljon, hány napig üljön rajta, ő tud mindent, jobban, mint mi, emberek.

 Egyrészt tehát irritáló ez a makacs öntörvényűsége, másrészt el kell ismerni, amihez Ő ért jobban, abban nekem kicsi a tudásom, abban neki van több esze.

 Így történt meg, hogy egyszerre indítottam a keltetést a keltetőgépben és a kotlóssal. Tyúkanyó azonnal kiválogatta a tojásokat, amiket én alá tettem. Elvileg 21 tojás fér alá, én csak 15-öt tettem a biztonság kedvéért. De Ő kiválogatott 9-et, a többit félrelökte. Az első napon.

- Ne butáskodjon már, simán elfér a 9 db Ön alatt, hiszen a szakirodalom szerint 21-et is ki tud költeni! - Szidtam le e szavakkal tyúkanyót.

 Újra alá raktam, de ezúttal megjelöltem ezt a 6 tojást. Pár óra múlva megnéztem, megint ki volt lökve ez a 6 tojás.

 Nincs mit tenni - gondoltam, biztosan sok neki, és betettem a 6 tojást a keltetőbe a többi tojás mellé, ott ugyanis még volt hely.

 A keltetés lejáratakor világosodtam meg, kicsike eszem akkor értette meg, hogy nem a mennyiséggel volt a baj. A 6 megjelölt tojásból ugyanis nem kelt ki semmi, felbontva meggyőződhettem róla, hogy azok terméketlenek.

 Ekkor talán ő mondta rám: Te embereszű! Te tartod magad olyan okosnak?

 Amiket mi, emberek képtelenek vagyunk megállapítani az első nap, azt tyúkanyó simán kiválogatta és félrelökte.

 Azóta igyekszem kevésbé lebecsülni eszüket, sőt, mi több, néha tanulok is tőlük: hogy lehet még keményebben, még szorgalmasabban jóval több eredményt elérni rövidke kis életemben.

  Vissza az oldal tetejére

 Tyúkjaim keltetőmmel párhuzamosan sok ezer csibének adtak már életet. Minden egyes kikelt csibe számomra egy nagy csoda. 21 nap alatt élet válik egy tojásból, mi ez, ha nem csoda, az élet csodája?

 A tojás számomra egy különleges, misztikus valami. Sokkal több, mint élelmiszer. A tojás tulajdonképpen maga az élet megtestesítője.

 A tojás nagyon sok kultúrában a reggeli része volt. Az emberek úgy gondolták, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor számukra is értékes táplálékforrás lehet.
  
 A tojás sárgája tartalmaz két fontos karotinoidot a luteint és a zeaxantint, ami kutatások szerint segít megelőzni az időskori vakságot, a korral járó makula degenerációt, illetve csökkenti a szürke hályog kifejlődésének kockázatát. Ezek a karitinoidok - amik a sárgás, narancssárgás színét adják a tojás sárgájának antioxidánsként viselkednek a szemben, megvédik a szabad gyökökkel szemben amik rongálást okoznak a retinában.

  Egy főtt tojás körülbelül 6 g fehérjét tartalmaz. A tojásban található fehérje rendkívül könnyen emészthető és jól felszívódik.

 Magas fehérje tartalma miatt pedig hosszú időre jóllakottnak érzi tőle magát az ember, ezért a diétázók, nehéz fizikai munkát végzők, sportolók is szívesen fogyasztják.

 A tojás az egyik legjobb természetes forrása a kolinnak, ami egy B-vitamin fajta és a lecitin egyik alkotóeleme. A kolin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet összes sejtje jól működjön, illetve tápanyagok eljussanak a sejtekhez és idegsejtekhez, ezáltal javítva a memóriát, az agy működését.

 A nutritiondata.self.com szerint egy nagy főtt tojás tartalmazza a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink és mangán ajánlott napi bevitelének 1-9%-át. Egy tojás körülbelül 15 mikrogramm szelént tartalmaz ami 22%-át fedezi az ajánlott napi bevitelnek. A szelén fontos antioxidáns, ami segíthet az immunrendszer erősítésében, a degeneratív betegségek (pl. rák) megelőzésében, és stabilizálja a koleszterin szintet.

 Mindezek a kedvező tulajdonságok mellett van egy további nagyon fontos dolog is, ami miatt én nagyon szeretem a tojást: ez pedig az íze. A tojás finom, mindenféle formában és persze a sütemények, tészták elengedhetetlen alkotórészei is.

 A tojás, úgy hiszem, az élet maga. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Sok ezer éve nem tudják, nem találják rá a választ.

 Én szerényen, tyúkeszű egyszerűséggel azt mondanám: a tojás! Mert a tyúknak lennie kellett valamiből. De a Tojás az maga az élet. Az élet kezdetét jelenti. A fő forrást, amiből keletkezik az élet maga. S hogy az miből lett? Az legyen mindenkinek a hite, meggyőződése szerint.

  Vissza az oldal tetejére


 Extra sárga tojás! Kínálja termékét a nagyáruház extra magas áron. Tanyasi tojás: hirdeti a kofa a vásárban, s mögötte az autóban több ezer tojás várja, ki veszi meg naivan abban a hiszemben, hogy milyen helyesen döntött.

 Nos, a kérdésre bizonyára sokan a bal oldali tojást gondolják a legegészségesebbnek. Csakhogy ez nem így van. A látszat ebben az esetben is csal! Aki tartott tyúkot, nagyon jól tudja, hogy az extra sárga tojás az emberek műve, mint annyi minden más is.

 A középső, nagyon halovány tojást tojó tyúk vagy kizárólag csak tápot kap, vagy túl sok árpát, a jobb oldali tojást tojó tyúk már megkapja a számára nélkülözhetetlen kukoricát, állati fehérjét, zöldet, napraforgót, szóját is, a bal oldali nagyon sárga, az emberi szemnek szinte már nem hihető, természetellenes, szinte pirosas-vöröses sárgáját tojó tyúkot pedig sárgító porral etetik, ami egyáltalán nem a tanyán tartott tyúktól származik.

 A jobb oldali tojás felel meg tehát leginkább a házi tojástól elvárt árnyalatnak.

 Mennyire sárga a tojás, amit nálam vásárolhat meg? Pontosan ilyen:

  Vissza az oldal tetejére

 Tisztában vagyok vele, hogy az emberek nagyon nagy százaléka eddig is és ezután is a boltban, vagy a tanyasinak mondott, valójában nagyüzemileg előállított tojást vásárolja. Sajnálom. Tisztában vagyok azzal is, hogy nem tarthat minden ember tyúkot. Ezt is sajnálom. Szerencsére több embert is meggyőztem már, hogy vegyen 3-4 tyúkot, és nem bánták meg.

 Ám aki egyáltalán nem érez kedvet hozzá, vagy egyszerűen nincs lehetősége, annak azt tanácsolom, vegye olyan helyről a tojást, ahol megbízható, valóban háztáji jelleggel nevelik a tyúkokat.

 A ketrecben tartott tyúkok nem képesek kapirgálni, szenvednek, szinte csak egy robot életét élik, s abból is mindössze 1 évet kapnak a kegyetlen emberi gondolkodás miatt. Természetesen magam sem tartom 3 évnél tovább a tyúkokat, és nem is az élet rövidségével van a fő probléma, hanem annak minőségével. Egy ketrecben tartott tyúk sohasem lesz képes a számára kidolgozott életet élni: természetellenes, hogy nem tud állati fehérje (csigák, giliszták) után kutatni, nem tud a homokban fürdeni, nem tud kaparni, szaladni, ugrálni, rúdra felugrani, ha eljő az este.

 Éppen ezért egy ketrecben tartott tyúk tojásának minősége meg sem közelíti a szabadban, természetes körülmények között tartott tyúk tojásának minőségét.

 Tudom, rajtam kívül nagyon sok lelkiismeretes, gondos gazda tartja optimális körülmények között baromfiudvarát. Nem is az a célom, hogy tőlem vegye mindenki a tojást, hiszen sem energiám, sem kapacitásom, helyem nem volna annyi, hogy sok embert kiszolgáljak.

 A célja írásomnak az, hogy felhívjam a figyelmet: lehet háznál, őstermelőktől is vásárolni szabályosan, ellenőrzött helyről a tojást, amivel sokkal inkább szolgálhatjuk önmagunk és családunk egészségét.

  Vissza az oldal tetejére

jelölése:

tömege:

jellemzése:

S

53 g-nál kisebb

kicsi

M

53-63 g közötti

közepes

L

63-73 g közötti

nagy

XL

73 g feletti

nagyon nagy

 Hogy mekkora a tojás, azt sok minden befolyásolja. A jércetojás (fiatal tyúkok tojása) kicsit kisebb, általában 53-55 g közötti.

 A kis tojások előnye -amit nagyon sokan nem tudnak-, hogy a sárgája egy picit nagyobb arányban található meg benne, márpedig tudjuk, hogy a sárgája az igazi értéke a tojásnak.

 Ezután beáll egy átlagos, 56-60 grammra a termelt tojások tömege. Az idősebb, 2-3 éves tyúkok már nagyobb tojásokat tojnak, általában 60-70 g közötti tömeget érnek el, de nagyon ritkán 70 g-nál nagyobb tojások is előfordulnak. Sajnos 3 éves korukban a tyúkok már idősnek mondhatók, és innentől újból csökken a termelt tojások nagysága.

 Befolyásolja természetesen a tojás méretét a tyúk fajtája és termete is és még nagyon sok minden.

 A tojások színe nagyon sokféle lehet: fajtától függően a fehértől a barna legszélsőségesebb árnyalatáig terjedhet. A tojószezon is befolyásolja a tojás héj színét: a szezon kezdetekor a színárnyalatok mélyebbek, és a melegebb időjárás is így hat, míg a szaporább tojástermelés során egyre világosabbak a tojások.

 Alapigazság, hogy a fehér tollú tyúk fehér héjú tojást, míg a színes (barna, fekete, stb) tollú tyúk barna héjú tojást rak. És persze vannak különleges színű, már-már húsvéti tojást tojó tyúkok is. Bár Magyarországon még a fehér színű tojástól is idegenkednek sokan, meg is lepődnek az emberek, amikor mutatok egy természetes zöld, vagy türkiz színű tojást.

 Azonban sem a tojás színe, sem pedig nagysága nem befolyásolja a tojás beltartalmát, a különféle üzleti érdekek igyekeznek elhitetni a vásárlókkal csupán, hogy melyik színű és nagyságú tojás a nekik való.

 Nálam, mivel nem tojó táppal etetett tojó hibridekkel, ketrecben nevelt tyúkokkal termelem a tojást, hanem szabadtartásban tartott tyúkokkal, akik természetes gabonával és rengeteg zölddel vannak etetve, ezért a nálam kapható tojások színe nem egységes árnyalatú. Fehér és különféle árnyalatú barna színben is fordulnak elő tojások. S mivel nem táppal etetem őket, hanem többféle, vegyesen adott gabonával, amiből kedvükre válogathatnak, így előfordulhat, hogy az egyik tojásnak sárgább a sárgája, míg a másiknak haloványabb. Mindegyik ugyanazt kapja, de hogy mit eszik, azt ő dönti el. Ha kukoricát habzsolja, akkor nyílván sárgább lesz, de ha inkább az Árpát kívánja, akkor picit halványabb lesz a termelt tojás sárgája.

 S mivel különféle korosztályú és fajtájú tyúkokat tartok, így a tojások mérete is igen eltérő.

 A tojás aktuális áráról a termékek ára című menüpontban írok.

  Vissza az oldal tetejére